Utopia Mathesis

…при Рене Декарт mathesis universalis се появява единствено в Правила за ръководство на ума, в края на правило ІV (AT, x, 377-378). Идеята обаче не е била нова (както посочва изрично Декарт). Той явно е бил вдъхновен от белгийския математик Adriaan van Roomen и по-точно от книгите му Apologia pro Archimede (1597) и Universae Mathesis Idea (1602). В тези издания е и първото систематично изложение на проблема.
Adriaan van Roomen (Adrianus Romanus, 1561-1615) е роден в Leuven. Бил е приятел с Франсоа Виет и познат на Кеплер. Вж. повече за него в Descartes’s mathematical thought на Sasaki (2003: 342-358; 360-361). Най-накратко идеята на Roomen е да създаде Първа Математика по аналогия с Първата Философия.
[Universalis mathesis = Prima mathesis]

Най-интересно е как Декарт решава да изостави тази неизпълнима, утопична идея?

Забележка: всъщност mathesis universalis не е шапката на всички науки или на цялото знание, а е само математическата шапка.

Amedee

Малки, стари, дървени маси. Не е запушено, въпреки, че хората пушат. Има класическа или етно-музика за фон, спокойно може да се говори, без да се напрягаш. Светлината е приглушена, все пак е достатъчно силна, за да може да се виждат шахматните фигури на съседната маса. Двете момчета гледат в една и съща точка. Дълго. На нашата маса има три книги – Езра Паунд, Книга върху историята на срама, Холандско-английски речник. Чаят е в прозрачна, стъклена чаша. За момент мълчим. Гледам хората наоколо. Собственикът е възрастен, но много жив, с прошарена дълга брада и очила; играе незнайна за мен игра на собствената си маса. Поглеждам към червената свещ…
– А какво мислиш за Европа?

Amedee
Muntstraat 4, 3000 Leuven

Горски дървета

Неделя, 20 градуса, слънчева есен. По улиците няма хора.
Тръгнах с колелото на юг – по Naamsesteenweg, излязох от града, после влязох в Heverlee и след известно време стигнах до селото Blanden (Oud-Heverlee). И още, и още… и там където е Bierbeek, свих в гората. Наляво.

Около мен само дървета.
Дърветата са хубаво нещо, едни такива живи, големи, стари и дървени.

Брюкселско бяло

Наблюдение на аматьор…
Бялото е труден цвят. Казвам това, защото днес имаше откриване на изложба на Светлин Русев в Брюксел (по случай приемането му в Кралската фламандска академия на Белгия за науки и изкуства). Предимно бяла. На места – сива.

Светската част: Българското бяло се проведе на 15 октомври, 17.00 часа, зала “Атриум”, Двореца на академиите, Rue Ducale 1, 1000 Bruxelles.

Шахнати

Веселин Топалов стана Световен шампион по шах.
В първата част от турнира той постигна 6 победи от 7 мача срещу най-добрите в Световната ранглиста… Просто ги шахна един по един.

Допълнение: Представянето на Топалов е оценено на 2890 ELO. Доколкото проверих, това е най-високият резултат в рамките на турнирите за Световен шампион на ФИДЕ… поне от 1924 година.

Официалният турнир
Коментар от Найджъл Шорт
Топалов в Уикипедия
Анализ и сравнение с други шахматисти
Коментари

Гершуин и небето

Тази вечер звънарят в Leuven изпълни Summertime на Джордж Гершуин. Не знаех, че камбаните могат да звучат едновременно като ксилофон и клавесин. Наистина беше впечатляващо и вечерно… а небето – тъмно.
Ако искате да си припомните музиката, отидете на http://www.gershwin.com/. Там я има в Джубокса.

Summertime,
And the livin’ is easy
Fish are jumpin’
And the cotton is high

Между другото… звънарят на „Александър Невски“ е жена.