Правилници за академичния състав и за арбитражния съвет

Министерският съвет постанови:
Чл. 1. Приема Правилник за прилагане на Закона за развитието на академичния състав в Република България.
Чл. 2. Приема Правилник за дейността на Арбитражния съвет към Националната агенция за оценяване и акредитация.

Тъй като това интересува всички бъдещи и настоящи докторанти, асистенти, доценти и професори, а засега документът е пуснат само в „Информационната система за правна информация на Министерски Съвет“, то реших да го предложа и тук (doc).


Самият закон за развитието на академичния състав беше публикуван (pdf) в „Държавен вестник“ още на 21 май 2010.

2 thoughts on “Правилници за академичния състав и за арбитражния съвет

  1. Впечатление прави голямото сходство със съответния правилник на НБУ. Струва ми се, че декларацията за оригиналност е българско нововъведение. Такава поне не се среща в дисертациите, публикувани в пълен текст в информационно-търсещите бази – proquest и WorldCat (First Search).
    Въпреки очакванията, критериите за „развитието на академичния състав“ не са формулирани достатъчно ясно и могат да се тълкуват по различен начин. Не мога да преценя дали са приложими във всички научни области.
    Но големият проблем си остава на ниво асистент – главен асистент – сроковете са прекалено кратки, изискванията неоправдано високи, особено за страна като България, където финансирането на научноизследователски проекти е ограничено и непълно, и още повече липсва добра организация. На практика много висши училища ще изпитат затруднения при попълването на състава си с млади преподаватели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.