Текущо, техническо и концептуално

Абсолютно ненавременно и изненадващо реших да обновя няколко неща в сайта и покрай това изникнаха доста нови въпроси и решения. Ето по-основните промени:

* Creative Commons License – както на заглавната страница, така и в блога посочих авторските права, под които се списва този сайт – беше крайно време. Освен ако изрично не е упоменато, той е лицензиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License. Преди да използвате каквито и да е материали от сайта, моля, запознайте се с условията на лиценза, за да знаете какво правите. Това се отнася особено до публикациите в печатни издания, които са качени тук.

* Навигацията в сайта и в блога визуално вече е напълно идентична (става дума за линковете най-отгоре). Останаха дребни проблеми под Internet Explorer, с които не смятам да се занимавам. Когато сте в блога, горе вдясно линкът „блог“ е винаги маркиран, останалите линкове от горното меню действат по същия начин. Това е за ориентация къде се намирате;

* Навигацията тук вдясно – рубрики, архив, обща информация, мета – е с по-различен дизайн, по-опростена, с по-малко цветове. Описанието на блога вече е сложено най-отгоре, а разредката между редовете е променена (и уеднаквена) навсякъде. Нещата станаха по-сгъстени, но и по-обозрими… и вече всичко е на български.

* Блог класация – включих се най-сетне и към TopBlogLog, макар че нещата, за които пиша и честотата, с която го правя, са обезкуражаващи за всякакви обществени класации. Хиляда и шестстотното място на този блог е достатъчно красноречиво като начало.

* Реших тестово да изпробвам услугата Google Friend Connect, която съществува от 2 години. Ако някой иска да се включи в сайта, може да го направи в дял документация, най-горе на страницата. Смислеността на подобно начинание е в две посоки – идеологическа (поддържане на OpenSocial, OpenId…) и социална. Друг въпрос е дали самата услуга е направена добре и дали е ефективна; върху това текат дискусии. Що се отнася до социалната страна, засега съм активирал само две възможности – (1) можете да се включите към сайта и да намерите свои познати (или пък да срещнете нови хора със сходни интереси, но без досада а ла Фейсбук); (2) освен това вече можете да оставяте коментари и препоръки, вж. най-долу на страницата документация. Впоследствие мога да кача и други функционалности.

* Сложих Facebook Like Button на три места – заглавната страница, тук в блога (долу под страничното меню) и освен това в документацията накрая (тази „документация“ става все по-странна и разнопосочна, може би трябва да я преименувам скоро на „видрица“). Опитах се да направя бутона колкото се може по-малко дразнещ, защото има някои недомислени неща при него (ако е центриран с таг, визуално стои леко вляво)… Що се отнася до идеологическата страна при FB, вж. „Разликата между социалната мрежа и Фейсбук“ – все още е валидно.

* Вмъкнах едно кратко слайдшоу от мои любителски снимки в Пикаса (самото слайдшоу е във видрицата, разбира се). Гугъл са направили почти прилично нещо, с изключение на финалния голям и зелен play-бутон, който се оказа линк. Ще допълвам снимките от време на време, но в тях няма да има почти нищо лично.

* Редактирах внимателно информацията за мен и открих още правописни грешки из сайта (доста са, процесът е безкраен). Разпределих документацията в четири непреходни частисоциална, материална, персонална и идеална. Вие сте идеалната част… Освен това сведох поддомейните на сайта до десет. Повечето от тях не са афиширани или пък са с ограничен достъп, видимите са само два: blog.vidinsky.com и 52.vidinsky.com. Сега нещата изглеждат по-завършени.

* По отношение на работата със студентите по философия: най-сетне сложих общи правила за цитиране и оформяне на библиография, подробни изисквания към бъдещи дипломанти, както и различни възможности за връзка с мен.

* Освен това промених цялостната структура на сайта, така че разни линкове, които хората са поставяли към конкретни мои страници или файлове, най-вероятно вече не са валидни. Съжалявам, времето тече.

След тези промени сайтът стана малко по-консистентен и „социален“. Очевидно това е влияние от глобалното и повсеместно Web 2.0 (този бавен и неразумен еволюционен процес на мрежата)… В публичността има едновременно и нещо дискомфортно, и нещо възпитателно – опитвам да намеря баланса. И предпочитам Web 3.0.