Диаспора* – [preview] – Diaspora*

Не знам докъде ще стигне тази идея, но искам да я подкрепя. Вижте я:

Тест в pontari.us - аспект Машини

Накратко
Диаспора* е децентрализирана социална мрежа, с отворен код, в която всеки съхранява и контролира напълно своите лични данни, така че дори може лесно да ги пренася на друго място. Инициативата е започнала в kickstarter.com през пролетта, а през лятото се създаваше кода. На 15 септември пуснаха първата версия (за разработчици). Сега през октомври се очаква продукт за потребители.

Каква е разликата?
Ако имате поща в hotmail.com, няма проблем да изпратите имейл на някого в abv.bg, gmail.com, yahoo.com и т.н. Изглежда очевидно, естествено и логично, но със социалните мрежи не е така. Ако ваш познат няма акаунт във Фейсбук, не можете да споделяте с него нищо през самия ФБ; той трябва да се регистрира при вас. Това е първият принципен поблем. Вторият проблем (който е пряко свързан с първия) е, че цялата информация се съхранява на едно и също място: там. Да не говорим за конкретните гафове с личните данни, това е обсъждано многократно… Диаспора* предлага друго – личен уеб сървър (т.е. вие контролирате вашите данни); дистрибутивност; и освен това кодът е отворен. Идеята е проста, елегантна и не е нова.
PS: От Гугъл сякаш доста се мотаят и изостават. Да видим…

Подробна информация
* Всичко за целите, етапите и функционалността е събрано в joindiaspora.com;
* Пътната карта и списъкът с желания са в тяхното уики;
* В github е представен самият код. Както и всички обществени „шушулки“ [pod] с техните „семена“ [seed], където можете да се регистрирате (не оставяйте никакви лични данни, всичко все още се тества);
* Ако искате да проследите докъде е стигнало оправянето на грешките и въвеждането на нови функционалности, посетете pivotaltracker.com;
* Има и една гугъл-група за дискусии;
* Освен това можете да следите развитието в Туитър, Айденти.ка, чрез мейлинг-лист или дори във Фейсбук.
* А ако искате да видите как изглеждат и говорят тези четири момчета, гледайте.

Тестове и снимки
Пробвах услугата на няколко места, както се вижда от адрес-бара на снимките. Най-добре в момента работеха adams.joindiaspora.com и pontari.us. Имаше разлики: All aspects си сменя мястото; идентификаторът public някъде липсва и т.н. Поиграх си с аспектите (все едно ‘етикетите’ в гмейл, или ‘списъците с приятели’ във ФБ), пробвах търсенето и добавянето на нови хора, качването на снимки, коментарите. Нещата все още не са стабилни, но са обнадеждаващи.

Тест в diaseeds.com
Тест в goulag.su Тест в pontari.us - All aspects Тест в pontari.us - аспект Humans
Ако искате да видите картинките в цял размер, натиснете върху тях.

5 thoughts on “Диаспора* – [preview] – Diaspora*

  1. Появиха се няколко проекта за децентрализирана социална мрежа, все свободни софтуери. Допреди месец.два опитвах да ги следя, за да видя кой ще има шанс да повлече крак. Както направи Laconica (преименуван на StatusNet) с микроблоговете. Не беше единственият проект, но успя да тръгне и вече практически е.
    Първият проект за такава социална мрежа, който бях забелязал, беше AppleSeed. Наскоро разработчикът му го възобнови, беше го изоставил. Но беше първият.
    Diaspora е дръпнал страхотно. От теб научавам, наскоро престанах да следя – особено откакто FSF заявиха, че ще правят такъв софтуер. Нищо против тях, просто понякога са като слон в стъкларница и реших, че всички тия проекти ще се забатачат.
    Приятно ми е, че Diaspora ме опровергава ;)

  2. Идеята е страхотна но е изключително трудно осъществима. Дано да успеят но аз лично не вярвам.

  3. Да, проблемът не е само софтуерен. И все пак тази част е важна – и социално, и идеологочески. Диаспора* не са изолирано явление и натискът чрез такива събития е важен. Например днес ФБ обявяват някои важни и предстоящи промени – всички те са следствие от по-консолидираното недоволство през последната година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.